Göteborg, Suedia

(textul este luat de AICI. La Alex pe site  gasiti alte imagini din Goteborg)

Pentru ca am stat vreo 4. Nopti. Si zile. Zileleleleleeee meleeeee

asa, deci este un oras scump, daca nu stii unde sa te duci. Daca stii unde sa te duci, poti gasi second-hand shop-uri sau reduceri (REA) chiar SUPER misto. Bine, noi am gasit un second-hand shop in aceasta prima zi, da` dupa aia parca a intrat in…perete, ca-n Happy Potter (aka Parry Hotter), asa! Oricat am cautat, nu l-am mai gasit! Foarte strange… si eram SIGUR ca am facut cel putin o poza inauntru…dar nu mai e nici aia. Hm.

Asa, deci sambata in Goteborg, orasul-port al … Nordului (ca cica-i cel mai mare) magazinele se inchid repede-repede, pe la un fel de 17:00, maxim. In timpul saptamanii se inchid la 18:00, UAU! :)) Ca la pensionari.

Orasul are 500.000 de locuitori. Adica al doilea cel mai mare din Sverige, dupa capitala Stockholm. Si este SUPER spatios, larg…2 oameni pe 20 de metri patrati. Nu invers cum e la noi.

Magazinele sunt FOARTE FOARTE FOARTE misto aranjate, de la vitrine la…inauntru! Adica…e cre` ca prima oara in viata mea cand timp de 4 zile am stat ore intregi in ele, fara sa ma plictisesc niciun pic!!! E…asa…surprinzator, artistic aproape! Si alea vintage…uaiiii…mori cu 12 secunde mai repede de placere!

Am mers cu bicicletele, daruite in chirie gratis pe o perioada determinata de frati-meu si Ingella. N-am mai mers de SECOLE pe o bicicleta care are frana de picior! E ciudat, da` te obisnuiesti. Nu degeaba am avut Pegas cand eram mic. :-”

Oamenii canta pe strada mult si muzica in general faina, straineze, nu suedezisme de-ale lor.

Fetele estem in general…solide. Mari. Si blonde sau blonde vopsite, cu ochi albastri. Si copiii sunt toti cam la fel, nu prea-i deosebesti, da` sunt fun. Oamenii, in general, primitori cu turistii, zambareti, ingaduitori. Doar sa nu mergi cu bicicleta pe trotuar, se uita mega urat la tine.

Si da…au 58139865128374 de benzi de bicicleta, FARA gropi…usor de urmat…SUPER safe… masinile STAU sa treci, te INVITA! Fara claxoane, cozi, nebunie.

Dar…PREA calm parca. Nah, eu/noi obisnuit(i) fiind cu nebunia din Bucurestiu` nostru de suflet.
Si ne-am invartit prin gen cel mai mare parc de fusei in viata mea. Gigantesc. In prima zi insa nu am vazut decat partea cu oameni, in ziua a patra am vazut si animalele de…sus…de…pe…stanci. Si de prin apa. Da` astea in ziua respectiva.

Bon.

A, si mancarea din Lufthansa sucks, da` macar este si echipajul e ok, amabil…in general. Si aeroportu` din Munchen este enorm!!! Si cu TONE de magazine. Nu mi-am luat nimic, ca la germani se plateste pe obiecte, pf. Inapoiatii… In prima zi nu am mancat in oras, am preferat sa facem PASTE cu CREVETI si cu ice salad si…niste…gen…cascaval care mie mi-a placut, acasa. Si fuse bunbun. Cre` ca devin fan ice salad.

completare a descrierii orasuluiscrisa de Alex Goaga pe Wall-Street.ro si alte fotografii, printre care si fotografii facute de mine

In Goteborg (sau Gothenburg) puteti ajunge ajunge cu avionul pana la aeroportul Landvetter, situat la circa 30 de kilometri sud-est de centrul orasului. Este al doilea aeroport ca marime din Suedia, dupa Arlanda Airport din capitala Stockholm. De acolo puteti inchiria masina in scop personal sau doar pentru a va lua in oras si a va aduce inapoi la aeroport – in acest din urma caz preturile variaza de la circa 800 coroane suedeze (circa 86 euro) putand depasi 2.000 de coroane, in functie de masina. Alt mijloc de transporteste prin autobuz, in acest caz plata facandu-se de pe card bancar.

Taxiurile in Goteborg sunt scumpe comparativ cu Romania dar si alte state UE, taxarea realizandu-se in functie de ziua din saptamana si ora. Pretul de pornire a masinii este de circa 40 SEK (coroane suedeze – n.r.), echivalentul a 4,3 euro, kilometrul fiind taxat de la 11,3 SEK (1,2 euro) in sus. In conditiile in care orasul nu este aglomerat si distantele de parcurs sunt relativ reduse, puteti inchiria biciclete sau sa parcurgeti distantele pe jos, mai ales ca Suedia este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai ecologiste tari din lume.

Aveti mai multe posibilitati de cazare in Goteborg, in functie de conditii si perioada preturile variind de la circa 1.100 SEK (120 euro) pentru doua nopti la camera dubla pana la peste 5.000 SEK. Mai multe preturi si hoteluri disponibile puteti gasi pe serviciul international de rezervari Booking.com. Exista mai multe hosteluri nelistate care ofera cazare si mai ieftina, de ordinul catorva sute de euro.

Situat pe coasta vestica a Suediei, Goteborg atrage, cum este si de asteptat, prin intinderile mari de ape, spatiile largi (chiar si in centrul orasului), liniste si cladiri bine intretinute, multe dintre ele din secolele 18-19. Daca nu aveti deja o harta, este bine pentru inceput sa vizitati una dintre cele doua centre de informatii turistice – unul in cel mai mare centru de cumparaturi, Nordstan (langa gara, aproape de centrul orasului) sau din Kungsportsplatse, la circa 10 minute de mers pe jos din Nordstan. Aflati acolo mai multe informatii despre atractiile turistice ale orasului si daca tot sunteti in Nordstan puteti “pierde” cateva ore prin magazinele din mall.

Pentru cei ce au un buget mai limitat recomand sa caute produse cu REA (reducere) – uneori puteti gasi produse mai ieftine ca in Romania. Goteborg este insa, per total, un oras scump. In functie de unde alegeti sa mancati, un meniu simplu porneste de la 50-60 SEK. Intrebati de renumitele restaurante “bufet suedez” unde puteti manca “cat puteti” cu preturi de circa 80-90 SEK (9 euro)/persoana si sa gustati totodata preparate specifice Suediei – in special peste. Magazinele, de orice tip ar fi, exceleaza prin aranjamentele estetice din vitrine si a amabilitatii angajatilor.

Sfat: Nu cheltuiti inca de la primele magazine intalnite. Doua-trei zile va sunt suficiente pentru a intra in majoritatea magazinelor si a altor puncte de interes pentru a compara preturi si a vedea diferite produse. Deseori multe dintre ele se regasesc, la preturi complet diferite, in diferite zone ale orasului.

Goteborg are multe parcuri si rezervatii naturale, cu marimi de la cateva zeci de metri la cateva sute de hectare. Unul dintre cele mai mari, usor accesibile si interesante este Slottsskogen, situat aproape de centrul orasului. Parcul include si o gradina zoologica situata la altitudine mai mare, unde puteti vedea animale specifice regiunii nordice – reni, pinguini, foci, caprioare etc. Tot in parc se pot face gratare si practica diferite sporturi, suedezii fiind impatimiti ai mini-golfului (cativa euro pentru o jumatate de ora), cricket sau baseball.

Un alt parc important este Gradina Botanica, gradina ce este clasificata ca fiind una dintre cele mai mari si importante din lume.

Tot orasul este impanzit de piste de biciclete iar suedezii se arata “foarte sensibili” la aceasta impartire – trotuar pentru pietoni, piste pentru biciclete, sosea pentru autovehicule. Politistii impart amenzi pentru traversare neregulamentara sau mers cu bicicleta pe trotuar “fara sa stea la discutii”. Per total, tot orasul poate fi parcurs aproape fara probleme pe biciclete, exista foarte multe zone unde le poti lasa in siguranta.

Goteborg este orasul unde Volvo Cars a fost fondata, in 1927, companie ce este detinuta in prezent de chinezii de la Zhejiang Geely Holding Group. Multe dintre vapoarele orasului port sunt incarcate cu aceste masini, pentru export, fiind una dintre principalele activitati economice ale Goteborgului. Pe langa transport, al doilea pilon al economiei Goteborgului este productia, orasul gazduind fabrici ale Ericsson sau SKF. Discutand cu cativa oameni din magazine, recesiunea a afectat destul de putin acest oras si in prezent lucrurile sunt “ca inainte”, situatia fiind stabila.

Pe langa vapoare de marfa, turistii pot vizita insa si alte vapoare istorice, una dintre ele fiind o replica a unei nave cu panze ce dateaza din secolul 17 – fii pregatit insa la a plati circa 20 euro pentru acest “lux”.

Din portul Saltholmen, situat in partea vestica a Goteborgului, puteti lua vapoare catre mai multe insule din Marea Nordului. Pretul unei calatorii dus-intors este de 44 SEK (4,7 euro), multi suedezi ce locuiesc pe insule facand acest drum zilnic. Ca fapt divers, in port am vazut o Dacia Logan, un roman din regiune spunandu-mi ca este o masina ce se vinde destul de bine in regiune.

Foarte multi suedezi detin ambarcatiuni proprii, intretinerea acestora fiind scumpa. Iarna trebuie scoase pe uscat, transportate aproape de locuinte, acoperite, revopsite. Totodata este o coada de cateva zeci de ani pentru un loc de imbarcare.

Recomandare: Desi puteti vizita mai multe insule, unele dintre ele sustinand chiar micro-economii si mici orasele, recomand vizitarea Vargo, una dintre cele mai vestice insule, datorita semi-salbaticiei ei si a vederii neobturate catre mare, cu peisaje deosebite. Pe insula exista doar 2-3 locuri unde puteti manca si este destul de scump. Vargo este clasificata ca fiind rezervatie.

In orasul Goteborg mai puteti vizita Muzeul de Arta, Opera,  cladire inaugurata in 1994 si care este situata chiar langa raul Gota alv care strabate orasul sau World Culture Museum, inaugurat in 2004.  Cel mai vechi muzeu din Goteborg este Muzeul de Istorie Naturala,  in el putand vedea o balena albastra impaiata.

In special pentru cei mici si nu numai puteti vizita Liseberg,  localizat in partea centrala a orasului. Liseberg este cel mai mare parc de distractii din Scandinavia si unul dintre cele mai vizitate puncte din Suedia dupa numar de vizitatori (peste 3 milioane pe an). Intrarea costa 90 SEK (10 euro), accesul nelimitat la atractii fiind 310 SEK (34 euro) pentru o zi. Langa parc puteti vizita si Universeum, centru de stiinta si descoperiri recente.

Impresii si ponturi generale:

– Orasul este foarte linistit si puteti parcurge toate zonele comerciale, “la pas”, in maximum doua zile, intrand in majoritatea magazinelor.

– Mare parte din magazine sunt inchise duminica. In timpul saptamanii programul lor de lucru este pana la ora 18:00, cel tarziu.

– Preturile sunt in general mari, serviciile sunt insa foarte bune de la intrarea in magazin/restaurant, pana la iesire.

– In centru, in special in zona mall-ului Nordstan, sunt prezente multe branduri de renume, plus cateva locale.

– Arhitectura este placuta, infrastructura aproape de impecabil. Atentie insa, daca mergeti cu masina la multiplele pasarele si tuneluri, puteti rata usor destinatia. Un GPS ar fi mai mult decat util. Traficul este lejer chiar si la ore de varf.

– Daca tot sunteti in “Venetia Nordului” ar fi poate placut sa luati vaporul printre insulele stancoase din Marea Nordului.

5 gânduri despre &8222;Göteborg, Suedia&8221;

  1. Mda, asa imi place cand IESI din Romania si … ‘i don’t think we’re in Kansas, anymore, Toto!’… senzatia aia de : unde naiba…?! Am patit-o la intrarea in Padova, Italia, acum cativa ani. Anul trecut, la intrarea in Spania. Sa trec cu bicla si masinistii sa OPREASCA, doar ca sa trec eu! Si nici nu am fund apetisant, nici sani bombati. Pentru ca-s mascul… Ceva nu-i in regula. Dar te obisnuiesti si cu civilizatia, pana la urma 🙂

    1. da, te obisnuiesti ce oameni draguti, oameni civilizati, oameni relaxati:D … putin cam greu la inceput cu noutatile de genul asta 😛

  2. Apăi cui îi place nebunia, să vină în Drumul Taberei. Au desenat piste de biciclete pe jumate de trotuar, iar pe cealaltă jumătate sunt parcate maşini !!!

  3. Mihaela, Aurora boreala,

    Apai, nu stiam
    Ca pete de culoare
    E-asa plina de savoare.
    Iar textul ce nu-ti revine
    Dar e preferat de tine
    Spune cate-n soare,
    Despre Pete de culoare
    Iti admir naturaletea
    Ca sa nu devii maimuta
    Si pe Tara-ne trudita
    S-o transformi in teleguta

    Madi si Onu

Lasă un comentariu