fresca cu nisip

http://artout.ro/editii/artout-nr-3/

Toată lumea a intrat pînă acum într-o biserică şi ştie cum arată o scena religioasă executată pe frescă albă – var şi câlţi (aceasta este una din tehnicile tradiţionale pentru pictura pereţilor din biserici).

Ce este fresca?

Fresca este o pictură murală executată pe o tencuială proaspătă, în care culoarea este încorporată chimic, adică tencuiala şi culoarea se usucă impreună și astfel poate fi  conservată un timp nelimitat.Fresca este de mai multe tipuri : albă ,neagră , cu nisip,şi aceste tehnici se  folosesc  atât pentru interioarele cât şi pentru exterioarele bisericilor, dar şi alte suprafeţe ale  unor construcţii diferite.

Grupa de Artă Murală , An II , a executat în sala de fresca în incinta Facultăţii de Arte Decorative şi Design , pictură murală pe frescă albă şi cu nisip.

Studenţii :  Ramona Grosu ; Elena Simeonova ; Alexandra Stănescu-Popescu ;  Mariana Grosu ; Angela Butnariu ; Ioana Duţă ; Mihaela Găleţeanu ; Ancuţa Bărăscu ; Margareta-Konstantina Terzi ; Nicolae Bărbunea şi Alexandra Rugină au fost coordonaţi de asit.doct.univ. Liviu Epuraş şi asit.mast.univ. George Bărbieru.

Ce este şi cum se lucrează pe o astfel de suprafaţă?

Fresca cu nisip este o compoizţie din var cu nisip. Se aplică în două sau trei straturi,depinde de peretele pe care urmează să se picteze. Noi, grupa de murală , am pus un strat subţire (1) ,am lăsat o zi ca primul strat să se usuce, zicem noi “să crape” , astfel face priză cu peretele şi putem să adaugăm al doilea strat de o grosime de aproximativ 3 mm(2).Urmează transpunerea desenelor (3), sau schiţarea portretelor.Un alt pas , se numeste “sclivisire”(4), şi anume, cu ajutorul unei ustensile netezim suprafaţa care urmează să fie pictată. Nu este recomandat să sclivisim toată suprafţa pentru că este posibil să se usuce suprafaţa de care avem nevoie să fie udă, pentru o mai bună şi uşoară modelare a tonurilor.

Este o tehnică frumoasă , nouă chiar ne-a plăcut.În primul rând pentru că era ceva nou, dar şi pentru că în tot acest timp, am descoperit  cu plăcere noile surprize pe care ni le oferea tencuiala şi ne-am adaptat situaţiilor apelând la trucuri atât pentru modelare culorii, cât şi a suprafeţei tencuite,evitând uscarea ei.

Reclame

4 gânduri despre &8222;fresca cu nisip&8221;

  1. Ma raliez rugamintii Zinei, cu aprecierea ca ai vocatie pedagogica.Incep sa pot explicita, posesivitatea de care te-am intuit. Este vorba de lejeritatea exprimarii, in baza sigurantei pe care ti-o confera stapanirea cunoasterii. Se spune, ca nu poti explica bine, ceva ce nu stapanesti foarte bine.
    Madi si Onu

  2. buna. m-ar interesa cu ce se aplica fresca alba sau cu ce se trage pe perete (gletiera, sau se da ca pe tenguiala) si cat de groasa trebuie data.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s