zoom-out

Vocea mintii si vocea sufletului nu  se regasesc de cele mai multe ori  in exprimarea noastra cu voce tare atunci cand ne adresam unei persoane. Cu fiecare zi care trece, daca suntem atenti la gandurile care ne trec prin minte, la raspunsurile pe care  le dam celor cu care avem contact zilnic,la telefon, pe strada,  pe internet, chiar si pentru cateva minute sau ore,putem observa cat de mult tinem cont de ceea ce spunem fara sa  rostim tare ce este in minte si in sufletul nostru. De foarte multe ori ceea ce simtim nu reusim sa exprimam in cuvinte pentru ca exista anumite blocaje  atat la nivel mental cat si in exprimare, unele ni le impunem voluntar, altele involuntar, iar raspunsurile pe care le dam nu conincid cu simturile si emotiile din momentele respective

Cand ne constientizam limitarile impuse voluntar sau involuntar, e cazul sa ne punem intrebarea “Cum imbunatatesc lucrurile?”. Cum ? eu am descoperit ca sunt cativa pasi : 1 – sa constientizam  unde exista o retinere, si daca exista, ce anume a determinat  ca sa ne controleze, 2 –  sa spunem cu voce tare acest lucru (atunci cand rostim cu voce tare ne eliberam mai repede de anumite sentimente/emotii  negative si facem loc celor pozitive), 3-  sa ne intrebam cum putem sa imbunatatim lucrurile  fara ca aceasta actiune sa depinda de altcineva,( in fond nici nu depinde de altcineva, pentru ca este personala), 4- sa punem in aplicare ideile care ne-au venit pentru imbunatatirea  lucrurilor fara sa ne impunem vreo limitare, 5 – dupa ce respectam cei 4 pasi, acum  constientizam momentul, dam un  zoom out  si ne dam seama ca nimic nu ar trebui sa  ne limiteaze in a avea o viata asa cum ne-o dorim cu  momente placute si  ca putem sa ne controlam emotiile, reactiile si gandurile care  ne blocheaza drumul ales.

Trebuie sa mai dam din cand in cand un zoom out, sa incercam sa ne analizam din afara noastra, sa fim obiectivi cat de mult putem, iar sinceritatea fata de noi sa fie prioritara, chiar daca uneori nu ne convin anumite lucruri si  pentru un moment  preferam sa le lasam acolo, ca sa le stearga timpul. Tocmai asta nu e bine, sa asteptam timpul sa ne rezolve noua probleme, dar noi nu putem ? Si noi putem, am fost inzestrati cu atatea calitati si atatea abilitati ca ar fi pacat  sa nu ne imbunatatim abilitatile si calitatile noastre si sa le fructificam.

Reclame

7 gânduri despre &8222;zoom-out&8221;

  1. sa inteleg ca imi da dreptate cineva care lucreaza cu el insusi, iar ceea ce am scris eu reprezinta o parte din gandurile sale legate de dezvoltarea sa personala. am dreptate? 😀

 1. ideile tale par a fi dadaisme, intr-un sens placut. dar daca rationalizam putin cei cinci pasi putem ajunge la urmatoarea schema:
  1.constientizam refularea->2.o enuntam->3.excludem „altul”->4.aplicare->5.deblocarea refularii
  totusi lipseste ceva: si anume contextul dorintelor pe care le retinem.mintea umana e fascinanta cand e vorba de materie de dorinte, una devine mai reala sau ireala ca alta.totodata in afara de instincte de supravietuire, hrana,adapost si bineinteles perpetuare a speciei nu exista alte dorinte care sa vina natural din noi adica ele sunt productia unor contexte, conjucturi umane prin care noi preluam idei, moravuri si comportamente. iti dau exemplu un artist, el trece prin scoli, muzee, operele altora de arta, idei, filosofie, absorbind orice informatie pe care crede ca o poate folosi iar atunci se retrage in imaginatie adica o forma inconstienta de ratiune;inconstienta datorita rapiditatii mecanismului si al ideilor ce il dezvolta. Astfel dorinta nu devine una individuala, ci mai mult una colectiva, cumva, chiar daca nu vrem sa recunoastem, suntem produsul tuturor celor care ne inconjoara sau le dam importanta.
  Concluzia.cei 5 pasi enuntati cred ca sunt valizi in momentul in care nu implici o alta persoana, deci cumva doar intr-o stare de solitudine, orice alta interactiune sau dorinta care se naste fata de o actiune care implica si pe „altul” trebuie sa devina una rationala in sensul de cunoasterea influentei fata de acea persoana, cum si in ce masura schimba o atitudine, sau daca aceasta ii aduce vreun prejudiciu moral, etic, fizic, etc.
  dar cum noi uneori putem fi considerati un produs al mediului nostru atunci chiar si starea de solitudine implica pe acesti „altii” si modificam constructia altora pe care tot noi am acceptat-o, deci ar fi un fel de negare de sine.
  sper ca nu e prea filosofic sau sociologic acest mesaj si intelegi ideea de baza.tu ce crezi?

  1. da, suntem un produs al mediului, dar este vorba ce alegem din mediu si acceptam sa ne influenteze starile, emotiile, reactiile noastre; de cele mai multe ori, voluntar, alteori involuntar, alegerile noastre duc ,catre un obiectiv bine definit(cel putin asa ar trebui sa se intample, sa stim ce vrem). iar referitor la acea „schema”, poate nu am reusit sa enuntez ft bine ideea pe care am avut-o, eu ma refeream ca nu trebuie ca alegerile pe care le facem sa depinda de altii, atunci cand ne privesc pe noi, frustrarile, temerile sunt ale noastre, nu ale „altuia”. poate ca sunt produse de un factor extern, dar se petrec in interiorul nostru si ne apartin, iar „excluderea persoane”, tocmai la asta ma refeream, sa nu fim dependenti si sa ne constientizam pe noi insine cu toate problemele, fricile, sentimentele de inferioritate, de timiditate etc si sa le depasim, asta daca vrem sa trecem la alt nivel de intelegere al lucrurilor, sa avem capacitatea si vointa de a privi lucrurile dintr-o alta perspectiva.

   *nu e deloc prea filosofic sau sociologic, e accesibil mesajul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s